Fietsen op de Veenroute in het Duits-Nederlandse grensgebied – 8 daagse fietsrondreis
Genieten van het weidse landschap in de Duits-Nederlandse grensstreek
- 8 daagse fietsrondreis
- Zwaarte:
- Individuele reis
Fietsvakantie in Duitsland - boek je bij de specialist
Fietsvakantie in Duitsland boeken? Hier vind je alle informatie en het grootste aanbod fietsvakanties en fietsreizen in Duitsland.
Fietsen net over de grens
Fietsen net over de grens
Je wilt een paar dagen gaan fietsen in Duitsland net over de grens? De gebieden in de Duitse grensstreek hebben de laatste jaren allemaal hard gewerkt aan een fietsvriendelijke infrastructuur. Kies je voor Ostfriesland, het Emsland of de Niederrhein, dan mag je een weids en vlak landschap verwachten. Ook fietsen in Sauerland en de Eifel is geweldig. Dankzij fietspaden langs rivieren en over stilgelegde oude spoorlijnen is het heuvelachtige landschap van het Sauerland en de Eifel ook voor de recreatieve fietser prima te doen. De schoonheid van het industrieel erfgoed in het Ruhrgebied is vooral op de fiets goed te ontdekken. De 100 Schlösser Route in het Münsterland geldt als koningin onder de Duitse fietsroutes.
Schloss Anholt is een van de mooiste kastelen in het Münsterland. © Udo Kruse – fotolia.com
Met zijn 4.500 km aan gemarkeerde fietspaden is het Münsterland een goede keuze als je wilt gaan fietsen in de Duitse grensstreek. Münster wordt zelfs als fietshoofdstad van Duitsland gezien. De typische ‘Pättkes’ lopen door het oude cultuurlandschap met bomen en struikgewas, langs stoere burchten en schitterende paleizen, vaak ook langs mooie riviertjes. Over het algemeen is het Münsterland vrij vlak om te fietsen; alleen in de Baumberge en het Tecklenburger Land zijn er wat hellingen te beklimmen. De bekendste fietsroute van het Münsterland is ongetwijfeld de 100 Schlösser Route. Deze 960 km lange fietsroute verbindt daadwerkelijk meer dan 100 kastelen, burchten en landgoederen met elkaar. Meer informatie over fietsen in Münsterland.
Fietsen aan de Ems is leuk voor het hele gezin. © Emsland Touristik GmbH
Fietsen in het Emsland is voor iedereen weggelegd. Vlakke, goed gemarkeerde fietspaden met onderweg leuke historische stadjes, zoals Meppen en Lingen, en interessante bezienswaardigheden, zoals de Meyer Werft in Papenburg (waar ze enorme cruiseschepen bouwen), molens, hunebedden en kerken. Maar de eigenlijke ster die je overal tegenkomt is dus de rivier de Ems. Hoewel het een belangrijke waterweg is, heeft ze haar natuurlijke schoonheid niet verloren. Naast de Emsradweg, die de loop van de rivier volgt van de bron in Hövelhof aan de voet van het Teutoburger Woud tot aan de monding in de Noordzee, is ook de fietsroute langs het Dortmund-Emskanal bijzonder geliefd.
ADFC fietskaart van het Emsland van BVA
Fietsen langs weilanden, kanalen en molens in Ostfriesland. © Barbara_deVincent – fotolia.com
Het landschap van Ostfriesland lijkt best een beetje op dat van Groningen: groene weilanden tot aan de horizon, schapen op de groene dijk, veenlandschappen en het UNESCO-wereldnatuurgoed Waddenmeer. Fietsen in de grensstreek wordt hier letterlijk grensoverschrijdend op de Internationale Dollard Route en de Duitse Veenroute. Veel plaatsnamen in Ostfriesland eindigen op ‘fehn’. Deze herinneren aan de tijd toen een groot deel nog onontgonnen veengebied was. Met de veenkolonisatie naar Nederlands voorbeeld kreeg Ostfriesland zijn gezicht: groene weilanden, ophaalbruggen en typische boerderijen. Neem tijdens je tocht eens echt de tijd voor een typisch kopje Ostfriesenthee. Gegarandeerd met heel veel liefde toebereid.
Reisgids van Ostfriesland van Michael Müller Verlag
Reisgids van Ostfriesland van Marco Polo
ADFC fietskaart van Ostfriesland van BVA
De brug over de Rijn bij Emmerich is een echte blikvanger.
Het spreekwoord: ‘De Niederrheiner wordt op de fiets geboren’ zegt genoeg over de liefde van de mensen hier voor de fiets. De Niederrhein heeft een uitstekend netwerk van fietspaden, dat bovendien door vrijwilligers goed wordt onderhouden. Alleen al de Niederrheinroute is zo´n 2.000 km lang. Er is ook een aantal interessante grensoverschrijdende routes zoals de Herrensitzroute die langs talrijke kastelen voert, de Via Romana die de Romeinen als thema heeft en de Fietsallee langs de Noordervaart, die de loop van het door Napoleon geplande kanaal van Antwerpen via Venlo naar Neuss volgt. Bijzonder populair zijn de fietspaden over de dijken langs de uiterwaarden van de Rijn. Het laatste stukje van de Rijnfietsroute in Duitsland loopt door de Niederrhrein.
Fietsgids van de Niederrheinroute van Esterbauer
Fietsen in Sauerland – Uitzicht op Arnsberg vanaf de Ruhrtalradweg
Bij fietsen in Sauerland denken veel mensen gelijk aan wielrenners en mountainbikers. Maar de heuvels van het Sauerland zijn niet alleen voor deze sporters een aantrekkelijk fietsgebied. Ook de recreatieve fietser kan hier goed terecht, omdat er een aantal gemakkelijke fietstochten langs rivieren of over voormalige spoorlijnen is uitgezet. En heb je een e-bike, dan is fietsen in Sauerland ook mét een paar klimmetjes geen probleem. De bekendste en populairste langeafstandsfietsroute is de RuhrtalRadweg: een unieke combinatie van de bergen en de natuur van het Sauerland en het bruisende stadsleven in het Ruhrgebied. De 240 km lange fietsroute volgt de loop van de Ruhr vanaf de bron op de berg Ruhrkopf bij Winterberg tot aan de monding in de Rijn bij Duisburg. Onderweg veel verrassingen en fotogeniek industrieel erfgoed.
Reisgids van het Sauerland van ANWB Media
ADFC fietskaart van het Sauerland van BVA
Veel industrieel erfgoed in het Ruhrgebied: zoals Landschaftpark Nord in Duisburg. © Ruhrtourismus/Jochen Tack
Zelf noemen ze het Ruhrgebied hier inmiddels liever Metropole Ruhr. De zware industrie is zo goed als verdwenen. Door ingrijpende structuurveranderingen verandert het landschap en krijgt de oude infrastructuur nieuwe functies: stilgelegde spoorlijnen worden fietspaden, industriële complexen worden eventlocaties of musea. Het netwerk van fietspaden dat valt onder het begrip radrevier.ruhr verbindt veel industrieel erfgoed met elkaar. Veel fietspaden liggen veraf van de verkeerswegen en laten je ongewone en onverwachte plekken zien. Naast de RuhrtalRadweg is de Route der Industriekultur een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met het nieuwe en verrassende Ruhrgebied.
Reisgids van het Ruhrgebied van Marco Polo
Fietsgids van de RuhrtalRadweg van Esterbauer
In de Eifel kun je goed fietsen over stilgelegde spoorlijnen. © Eifel Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Ook in de heuvelachtige Eifel hebben ze de stilgelegde spoorlijnen gebruikt om mooie en relatief vlakke fietspaden aan te leggen. De bekendste is de Vennbahn, die richting België gaat. Een andere prachtige fietsroute is de Maare-Mosel-Radweg, die de Vulkaaneifel met de Moezel verbindt. Fietsen door het landschap met de sporen van het vulkanische verleden over viaducten, bruggen en door tunnels naar de Moezel. Dat vinden ook de kinderen leuk. Voor de terugweg kun je tijdens het seizoen de fietsbus nemen. Ook fietsen langs rivieren is in de Eifel populair. De bekendste fietsroute is hier de Ahr-Radweg. De 80 km lange fietsroute voert van de bron van de Ahr bij Blankenheim tot aan de monding van de Ahr in de Rijn bij Sinzig. Onderweg uitgestrekte wijnbergen waar rode wijn wordt verbouwd. Meer informatie over fietsen in de Eifel.
Reisgids van de Eifel van Marco Polo
Genieten van het weidse landschap in de Duits-Nederlandse grensstreek
Volg de loop van de Ems door het Münsterland, Emsland en Ostfriesland.
Rijn en Romeinen aan de Niederrhein
3 landen tijdens een fietsvakantie: Duitsland – Nederland – België
Industrieel erfgoed, Romeinse bezienswaardigheden en de uiterwaarden langs de Rijn